Portfolio

Nieuwszenders in de slag om de gunst van de kijker

Nieuwszenders in de slag om de gunst van de kijker

De concurrentie tussen de bekende nieuwszenders wordt steeds groter. Bovendien worden er door steeds meer landen nieuwe zenders gelanceerd. Veel landen willen graag ?hun visie op het wereldgebeuren verspreiden? maar er zijn ook kanalen die zich op een speciale doelgroep richten.

Nieuwszenders als media-beïnvloeders

Opvallend is het aantal nieuwszenders dat recent is gelanceerd. Het laatste voorbeeld is BBC Arabic dat binnenkort zal starten met uitzenden. Deze Arabische versie van BBC World moet vooral de concurrentie aangaan met Al Jazeera nadat Al Jazeera zelf een succesvolle versie startte met Al Jazeera English. Intussen werd de BBC er al van beticht medewerkers bij de bekende Arabische nieuwszenders weg te kapen.

Russia Today bestaat 2 jaar en heeft intussen ook een geheel Arabische editie. De zender is een niet-commercieel onderdeel van TV Novosti, dat op zijn beurt onderdeel is van het Russische staatsnieuwsagentschap. Ondanks die achtergrond zegt de leiding van Russia Today een eigen visie te geven op de gebeurtenissen in de wereld. Dat laatste beweert ook het recent gelanceerde Press TV. De Iraanse nieuwszender Press TV stelt dat zij geen verlengstuk zijn van het Iraanse bewind maar richt zich vooral op naties die met anti-Iraanse propaganda worden gebombardeerd.

Het nog jonge kanaal France-24 is ook Arabischtalige versie aan het uitbouwen zijn. Het krijgt er steeds meer de schijn van dat landen die zich een belangrijke speler op de politieke wereldagenda vinden het politiek gevoelige Midden-Oosten willen bereiken. Ook de Deutsche Welle heeft intussen een deels in het Arabisch ondertitelde zender in de lucht net als staatszender Voice of America dat diverse programma?s maakt die speciaal gericht zijn op de regio Irak, Iran en Afghanistan.

De laatste politieke aanwinst is Telesur. Dit is een Venezolaanse nieuwszender die door diverse buurlanden wordt medegefinancierd. Telesur stelt dat hun kanaal een initiatief is tegen de grote (Amerikaanse) corporaties die opzettelijk het recht op vrije informatie zouden beperken en dat terwijl in Venezuela zelf de vrije zenders allemaal werden gesloten door het regime van Chavez. Niet onbelangrijk tot slot is het Chinese CCTV dat nieuws en Chinese cultuur in diverse belangrijke talen wil aanbieden.

Nieuwszenders als ?Infotainment?.

Dan zijn er nog de zenders die tegenwoordig meer kunnen worden beschouwd als infotainment. We hebben het dan vooral over Fox News Channel, CNN International , Sky News en het Duitse n-tv en N24. In de Verenigde Staten zelf is Fox News absoluut een politiek instrument dat vooral voor het kamp Bush is en een rechts-conservatieve stem laat horen. In Nederland zijn ze echter nauwelijks te ontvangen. Sky News wil vooral populair zijn en, in Engeland zelf, met BBC News 24 concurreren. Sky maakt va het minste geringste dan ook uitgebreid breaking News. Duitse Nachrichten-zenders als ntv en N24 zijn eigenlijk meer onderhoudend en brengen en vullen een deel van de programmering met achtergronden.

CNN International is ondertussen ook meer een onderhoudende zender geworden en is zich daar bewust van. De huidige investeringen zijn dan ook de grootste in het 27-jarig bestaan van CNN. Naast een nieuw nieuwscentrum, dat in Dubai gevestigd wordt, omvatten de plannen ook een versterking van het aantal correspondenten in de wereld. CNN moet zich meer onderscheiden van andere zenders die het wereldnieuws mondiaal aanbieden. De kijkcijfers van CNN staan, bijvoorbeeld in Europa, onder grote druk door de komst van meer concurrenten zoals Russia Today, Al Jazeera en France 24.

Nieuwszenders als Moneymakers

Tot slot is er nog een laatste categorie nieuwszenders die het nationale en wereldnieuws wel meenemen maar zich vooral richten op financieel nieuws en dus op zakenmensen, beursspeculanten en investeerders. In Nederland en Vlaanderen zijn RTL-Z en Kanaal-Z hiervan goede voorbeelden. Op Europees niveau is vooral Bloomberg TV een grote speler met diverse edities. Internationaal gezien staat CNBC dan weer aan de top. CNBC en Bloomberg zijn beide van Amerikaanse origine maar verschillen nogal in het publiek waar ze zich op richten. In de Verenigde Staten zelf hebben zij dan weer een grote nieuws concurrent erbij met Fox Business. Vooral voor CNBC is deze nieuwkomer een bedreiging.
18-12-2007

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl