Portfolio

Verdwijnen RTBF van kabelnet Maastricht : Francofobie

Verdwijnen RTBF van kabelnet Maastricht economische en culturele aderlating

Het is uiteindelijk dan toch zover gekomen. RTBF La Une ofwel de Belgisch-Franstalige televisiezender zal per 1 maart verdwijnen van het kabelnet Maastricht-Eijsden. Het analoge kanaal wordt niet door een andere zender vervangen maar simpelweg uitgeschakeld. Ook Rai-Uno verdwijnt terwijl SWR Fernsehen terugkeert. @Home volgt overigens wel de adviezen op van programmaraad Limburg. Zij adviseerden de RTBF niet meer in tegenstelling tot de opgeheven Programmaraad Maastricht. Maastricht steunt echter de programmaraad en daarmee een lokaal TV-advies, niet meer waarmee de Gemeenteraad van Maastricht (en die van Eijsden) medeverantwoordelijk is voor het verdwijnen van de RTBF. Een zender als LiveShop/Tel Sell is overigens wel te zien omdat dit @Home veel meer inkomsten oplevert.

@Home (tot 1 februari bekend als Essent Kabelcom) nam vorig jaar het kabelnet Maastricht-Eijsden over van Nutsmaas en stelde dat het aanbod gelijkgetrokken moest worden met de rest van Limburg. Daartoe wilde Essent toen ook van de Programmaraad Maastricht-Eijsden af. Alleen als de betrokken gemeenten een eigen programmaraad financieel overeind zouden houden zou er een apart advies gegeven worden. Zoniet dan zou het advies van Programmaraad Limburg van toepassing worden op Maastricht en Eijsden. Dat dit niet is gebeurd is duidelijk nu @Home RTBF La Une evenals Rai-Uno uit het analoge standaardpakket verwijderd. Er is geen advies meer voor het verplichte basispakket afgegeven aan @Home met betrekking tot de RTBF omdat er geen vertegenwoordiging meer is voor Maastricht om een advies als Programmaraad af te geven. Daardoor is @Home niet meer verplicht deze zender in Maastricht en Eijsden door te geven en wordt deze dan ook uitgeschakeld.

RTBF1 zender uit aangrenzend (taal)gebied

Met het verdwijnen van de Franstalige Belgische zender verliest Maastricht één van de belangrijkste Tv-zenders waar het gaat om sociaal-culturele belangen in de regio. Het betroffen kabelnet Maastricht-Eijsden grenst nota bene aan Franstalige België en Maastricht ligt op een steenworp afstand van het Franstalige Luik (LiËge in het Frans). Voorts is Maastricht één van de belangrijkste steden in de Euregio Maas-Rijn die en samenwerkingsverband vormt op economisch, sociaal en cultureel gebied tussen de Duitstalige regio?s Aken en Eupen, Vlaams en Nederlands Limburg en bovenal ook de Franstalige provincie Luik die aan Limburg grenst. Daarbij komt nog eens dat Maastricht zeer veel Franstalige bezoekers kent en bovendien tot aan de 2e wereldoorlog zelfs de Franse taal als officiële taal had. Daarbij komt ook nog eens dat er veel internationale studenten in de stad zitten en de Universiteit een opleiding heeft tot vertaler of tolk evenals specialistische studies Franse taal en cultuur.

KVK: Franse taal belangrijk voor Limburgse economie

Weliswaar geeft @Home nog altijd 37 analoge zenders door. In dit pakket zitten veel Duitse zenders (totaal 6 stuks) en ook Euronews en TV5 Monde Europe maar dus niet meer het belangrijkste programma uit het aangrenzende gebied. De desinteresse in deze Franstalige zender is bij Programmaraad Limburg al eerder gebleken omdat deze in Limburg al jaren niet meer te ontvangen is. Onlangs merkte de voorzitter van de Kamer van Koophandel van Midden- en Zuid-Limburg tijdens een uitzending op L1 op, dat het triest gesteld is met de kennis van het Frans en dat hij het zelf ook amper beheerst. Hierdoor gaat het vrijwel altijd fout in de zakelijke communicatie met de aangrenzende regio Luik. Het bedrijfsleven maar ook de toeristische sector derven daardoor veel inkomsten. Ook vond de Kamer van Koophandel dat er meer aandacht moest komen voor de Franse taal. Het verdwijnen van de RTBF betekent dat er nu juist minder of geheel geen kennis meer wordt genomen van nieuws, taal en culturele aspecten uit de naburige regio terwijl het met de kennis van het Frans al zo slecht gesteld is.

Francofobie, Franstalige tv bijna nergens (meer) verkrijgbaar

Door het verwijderen van RTBF La Une is deze zender nu nog maar op welgeteld 3 kabelnetten in Nederland te zien. CAI Brunssum heeft een eigen netwerk en geeft de zender nog door evenals in Brabant CAI Hilvarenbeek (Hilcas). Via @Home in West-Brabant (Roosendaal, Bergen op Zoom) wordt de zender, op advies van de programmaraad, ook doorgegeven. Verder is de zender nergens meer te ontvangen. In Zeeland verdween de zender begin dit jaar van de kabel nadat de Programmaraad eenzijdig besloot dat deze zender wegmoest.. Weliswaar geven de kabelbedrijven Delta, @Home en Casema digitaal wel RTBF-Sat door maar dit is een volledig uitgeklede versie van de RTBF die onvergelijkbaar is met de binnenlandse zender. UPC schrapte France-2 uit haar digitale pakketten, @Home Digitaal recent zowel France 2 als France 3 (die een paar jaar terug ook nog analoog in Maastricht te ontvangen waren) ook uit haar digitale pakketten en ook Canal Digitaal ziet er tot op heden niets in om France 2 en France 3 op te nemen in haar satelliet pakket. Overigens zijn in overeenstemming met de afspraken voor afdracht van auteursrechten zoals geregeld via Buma, zowel TF1, France 2, France 3, RTBF La 1, RTBF La 2 gewoon beschikbaar voor distributie op alle Nederlandse (digitale) kabelnetten. De enige Franstalige zender die landelijk verkrijgbaar is, is TV 5 Monde Europe dat een groot deel van haar programma?s echter Nederlands ondertiteld.


01-11-2007

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl