Portfolio Internet via satelliet alleen zakelijk succesvol Internet via de
satelliet alleen zakelijk succesvol
Bij internet via de satelliet bestaan er in feite twee mogelijkheden. Ofwel maakt men gebruik van een One-Way ofwel van een Two-Way verbinding. Bij een One-Way verbinding vindt het uploaden (sturen van data en oproepen van een URL) meestal plaats via een (mobiele) telefoonverbinding. De download verloopt via de ook voor gewone satelliet-tv gebruikte schotelantenne en Universele LNB en een speciale DVB PCI-kaart. Deze manier van satellietinternet is redelijk eenvoudig en zeer betaalbaar maar brengt wel wat nadelen met zich mee. Zo heeft men toch een abonnement op een telefoonaanbieder en/of Internet Service Provider hiervoor nodig en duurt het uploaden naar de satelliet even omdat dit over verschillende schakels gaat. Men moet immers eerst contact leggen met de ISP, wachten tot deze de data doorstuurt via een satelliet-uplink en dan moet de downlink nog volgen. Bovendien moet de bandbreedte gedeeld worden met als gevolg datalimieten. Een transponder kan gemiddeld ongeveer 38 Mbit/S aan en hoewel het systeem ideaal is voor wie vooral veel en snel wil downloaden, loopt het toch vast als veel gebruikers gelijktijdig teveel data zouden downloaden.
Vorig jaar heeft Canal Digitaal Satelliet een proef gehouden
om internet via de satelliet samenwerking met Quicknet via Astra aan te bieden.
Daarbij had men klanten in gedachten die geen toegang hebben tot breedband. Het
systeem was gedacht voor bestaande klanten van Canal Digitaal en vereiste een
speciaal satellietmodem. Ondanks dat het aantal te bedienen huishoudens geschat
werd op 150.000 is men er vorig jaar alweer mee gestopt. Kees F‰rber,
operationeel directeur van Canal Digitaal zegt hierover dat hun aanbod
teleurstellend weinig reacties opleverde en dat daarom besloten is er weer mee
te stoppen. De klanten die er toen gebruik van hebben gemaakt hebben hun satellietmodem
retour mogen sturen en hun geld terug gekregen. F‰rber is consequent in zijn
oordeel en voegt er aan toe ?Internet via de satelliet is te duur, technisch te
complex en er zijn in Nederland voldoende alternatieven beschikbaar?. Saturnus
Breedband uit Drenthe biedt nog wel One-Way satellietinternet aan via haar
partner BySky maar merkt wel op dat er momenteel nog datalimieten zijn en wel
786KbpS maximale downstream en 500 MB per download per maand Zie www.saturnus.nl. voor meer informatie. De meer geavanceerde techniek waarbij men uitsluitend de satelliet gebruikt is het Two-Way systeem. Hierbij vindt zowel het uploaden als downloaden via de satelliet plaats en zijn grote hoeveelheden dataverkeer gelijktijdig mogelijk. De vaak professionele apparatuur is wel erg duur. De hardware bestaat uit een DVB-ontvanger-kaart, een DVB-zender-kaart, een speciale schotel (meestal minstens 1 meter doorsnee) en een speciale LNB die ook signalen kan terugzenden naar de satelliet. Vaak wordt een dergelijk systeem omschreven als een VSAT (Very Small Aperture Terminal) dat een tweeweg radioverbinding maakt met de satelliet. Het Amerikaanse ViaSat heeft ook een VSAT-systeem ontwikkeld dat DVB-RCS ondersteunt. Dit is een systeem volgens de bekende DVB-norm en staat voor Return Channel Satellite. DBV-RCS wordt al sinds 1999 via de Astra ingezet en had al als systeem voor de consument moeten worden ingezet. Vanwege de hoge kosten van de apparatuur is het daar nooit van gekomen. S-Docsis, een satellietvariant op de bekende kabelmodems, lijkt nu de bepalende norm te gaan worden door de lagere aanschafprijs.
Recent kondigde het Amerikaanse ViaSat Inc. aan in Europa samen met Eutelsat een breedband internetdienst via de satelliet te gaan aanbieden voor de consument. Er wordt daarbij gedacht aan gebieden in Europa waar de markt niet goed bediend wordt met Breedband internet door het ontbreken van de infrastructuur. Vanaf juni 2007 zal de dienst onder meer worden uitgerold in Duitsland, Zwitserland, Spanje en Portugal. De signalen zullen worden verzonden via Hotbird met hulp van SkyLogic in Turijn. De technologie wordt gebaseerd op het tweeweg breedband systeem van Viasat Surfbeam Docsis, dat het voordeligst is in de aanschaf. In ons eigen land is BySky aanbieder van Satellietinternet. Zij richten zich vooral met Two-Way oplossingen op bedrijven in gebieden waar (voorlopig) geen breedbandinfrastructuur voorhanden is. De zakelijke satellietpakketten worden aangeboden via de Astra-Satelliet en zijn in diverse vormen verkrijgbaar. Uitgebreide informatie over de diensten en beschikbare datastreams is te vinden op www.bysky.nl .
Internet via de Satelliet klinkt mooi maar is niet echt gebruiksvriendelijk en we kunnen, wat de gewone consument betreft, grotendeels aansluiten bij de conclusie van Canal Digitaal. De nadelen zijn overduidelijk aanwezig. Zo moet men bij One-Way internet eerst een aardse verbinding maken en moet de bandbreedte gedeeld worden met als gevolg datalimieten. Two-Way systemen zijn onpraktisch en duur voor de gemiddelde consument. Op zakelijk gebruik is ook meestal een FairShare policy van toepassing vanwege de beperkte bandbreedte op satellieten. De voordelen zijn ook duidelijk. Bij One-Way satellietinternet kan men hoge downloadsnelheden behalen en een standaard satellietschotel en LNB volstaan al voor ontvangst. Two-Way satellietinternet kan op elke locatie worden toegepast waarbij men onafhankelijk is van een telecomaanbieder. Bovendien kunnen er grote hoeveelheden data snel verzonden worden. Voor zakelijk gebruik door grote bedrijven en meer afgelegen internetcafés, benzinestations of ziekenhuizen is dit dan ook een uitkomst.
12-10-2007 « Terug |
||