Portfolio

Totaal TV artikelen (2008)

Een kleine selectie van de vele artikelen die bij Totaal TV verschenen in 2008:

Europese Unie wil TV zonder grenzen (2-10-2008)
Als het aan de Europese Unie ligt moeten over niet al te lange tijd de rechten van belangrijke programma's voor álle lidstaten tegelijk worden geregeld. De televisie zonder grenzen zou in ieder geval voor alle publieke omroepen moeten gelden. Als de Europese Commissie haar zin krijgt dan zal dit enorme gevolgen kunnen hebben voor met name de Film- en Voetbal branche. De Europese commissaris voor Mediazaken Viviane Reding wil namelijk dat het per land verkopen van rechten van programma's zal stoppen. Momenteel loopt bij het Europese gerechtshof een zaak waarin moet worden uitgemaakt of TV-kijkers in een EU land uitzendingen uit een ander land mogen zien terwijl die uitzendingen auteursrechtelijk zijn beschermd omdat alléén voor het betreffende land de auteursrechten zijn geregeld. Veel zenders uit Europese landen hebben om die reden de meeste uitzendingen ontoegankelijk gemaakt voor kijkers in andere landen. Dit doen ze door bijvoorbeeld via de satelliet deels of geheel  te coderen of door uit te zenden met een gering technisch bereik. Wat de Europese Commissie concreet wil is dat de aanbieders en producenten van TV-programma's worden verplicht deze voor alle 27 EU landen beschikbaar te stellen. De winnende bieder op de rechten mag deze dan in alle landen uitzenden. Dit kan ook grote gevolgen hebben voor commerciële zenders of de distributeurs daarvan in de diverse landen. De Europese Unie bestaat uit 27 landen maar moet niet worden verward met de EBU (European Broadcasting Union) waartoe ook landen als Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Israël behoren. De kans is evenwel groot dat de EBU zich ook met de zaak zal gaan bemoeien als hier voortgang in komt. De weg naar één echte Europese televisiemarkt lijkt echter nog wel een lange te zijn vanwege de enorme belangen van de branche die programma's produceert, ook wel eens als 'Hollywood' samengevat. Bijkomend probleem zijn de verschillen in taal en cultuur van de Europese landen die het moeilijk maken dezelfde programma's voor de hele Unie aan te bieden.


Gemeenten trekken bij UPC aan kortste eind (15-9-2008)
Dit najaar zal het tarief van het standaard Radio- en TV-abonnement van UPC in onder meer Ridderkerk en Spijkenisse voor het eerst meer omhoog gaan dan alleen de jaarlijkse inflatie. UPC mag echter ook over een periode van januari 2006 tot en met juli 2008 nog een bedrag claimen. Dit zal echter niet met terugwerkende kracht aan de inwoners van de betrokken gemeenten worden gevraagd die bij UPC zijn aangesloten op de kabel. Wel mag UPC de komende jaren het tarief, nu nog onder de €10, gestaffeld opvoeren tot het landelijk tarief dat nu € 16,37 bedraagt.UPC nam indertijd de kabelnetten over van Eneco maar dit bedrijf had weer contracten met bijbehorende afspraken over het niet stijgen van tarieven afgesloten met de betrokken gemeenten. Dit liep tot en met 2005. UPC kan, nu het uitendelijk de zaak won, dus alleen aanspraak maken op de gemiste inkomsten vanaf 2006. De rechter vond dat met hun acties in de periode vanaf 2006 de betrokken gemeenten zich onaanvaardbaar hebben opgesteld. Voor bijvoorbeeld de gemeente Ridderkerk, die nu een compromis met UPC wil gaan zoeken, kan de uitspraak van de rechter wel eens een claim van meer dan een miljoen Euro betekenen.


Weerkanaal wordt vernieuwd (8-8-2008)
Bronnen bij Meteo Consult meldden ons deze week dat het Weerkanaal grondig vernieuwd zal worden. Dit vooral als reactie op geruchten dat het Weerkanaal juist zou stoppen. Recent waren er een aantal technische problemen maar Meteo Consult meldt ons dat achter de schermen hard wordt gewerkt aan vernieuwingen. Eigenaren Chello en Meteo Consult hebben alle vertrouwen in het Weerkanaal. Beide bedrijven investeren er veel geld in met een nieuwe styling en een technische upgrade. Ook zal er meer aandacht aan verkeersinformatie worden besteed al zal voor zover bekend er hiervoor geen deelname van de ANWB komen. In het verleden hebben Meteo Consult  en de ANWB wel eens eerder geprobeerd een weerkanaal op te zetten maar dat was toen geen succes. Dat kwam toen vooral omdat er nog maar heel weinig digitale decoders waren. Echter lukte het ook niet via RTL 5 omdat de ANWB zich alsnog terugtrok.
De zender wil op termijn alle huishoudens bereiken maar of dat ook bijvoorbeeld een satelliet-distributie inhoudt is nog onduidelijk. In een eerder gehouden enquête bleek er veel vraag naar het weerkanaal, juist ook onder schotelkijkers waarvan er veel in het buitenland wonen. Het Weerkanaal brengt momenteel non-stop weersinformatie afgewisseld met gepresenteerde weerberichten door presentatoren van Meteo Consult waaronder Amara Onwuka, Reinier van den Berg, Margot Ribberink en Jordi Bloem. Het Weerkanaal is momenteel alléén te zien op de digitale kabelnetten van Ziggo, UPC en Caiway


TV5 stelt dat UPC klanten verkeerd informeert (17-7-2008)
TV5 Monde is teleurgesteld in kabelmaatschappij UPC. UPC zou haar klanten namelijk verkeerd voorlichten over de reden van het verdwijnen van TV5. De zender, die deels Nederlands is ondertiteld, is voor veel kabelkijkers verdwenen en dat leidde volgens de vertegenwoordiger van TV5 in ons land tot veel protesten. Daar waar de programmaraden de zender niet in het bindende advies voor 15 analoge kanalen adviseerden, ruilde UPC de zender in. Echter verdween de zender tegelijk digitaal ook uit het aanbod. TV5 Monde stelt dat  UPC onterecht haar klanten meldt dat TV5 Monde geen toestemming meer zou geven voor digitale doorgifte. TV5 geeft die toestemming nog wel maar vraagt nu een doorgifte vergoeding van 3 Eurocent per maand per digitale abonnee. Dit deed TV5 eerder niet vanwege de voorwaarde dat zijj ook overal analoog werden doorgegeven. TV5 stelt nu dat zij de vergoeding eigenlijk al veel eerder hadden moeten vragen omdat het normaal is dat zenders zoiets vragen om hun kosten af te dekken. TV5 voegt er aan toe dat UPC hen nu probeert te dwingen om zich 'om niet' exclusief digitaal beschikbaar te stellen. UPC had namens woordvoerder Ronald Sutmuller niet zoveel inhoudelijk commentaar,  behalve dat TV5 er vrij in is bepaalde elementen uit een bredere overweging te lichten en publiekelijk te uiten. Eerder liet UPC weten TV5 Monde een weinig gewaardeerde en bekeken zender te vinden en die zender daarom uit analoge pakketten te hebben gehaald. Die motivatie pasten ze ook toe op het niet willen vergoeden van de 3 Eurocent voor digitale doorgifte van TV5. TV 5 Monde is bij UPC nog wel plaatselijk analoog te zien waaronder in Rotterdam en Amsterdam, maar dan weer niet in Hilversum. Alternatieven zijn satellietontvangst of IPTV aanbieders omdat het er voorlopig niet naar uitziet dat TV5 terugkeert. UPC heeft voorlopig ook geen vervanger en biedt daarom op geen enkele manier meer Frans nieuws en entertainment in haar Digitale pakket. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot het andere grote kabelbedrijf Ziggo, dat naast TV5 ook France 2 doorgeeft in het digitale pakket.


Personeel RNN7 wil faillissement (2-7-2008)
Een deel van het personeel van RNN7 zit in de ziektewet omdat zij geen loon meer krijgen betaald. Zijj staan nu bij het UWV ingeschreven en ook deze instantie draait nu voor de kosten op. Vooralsnog valt er echter weinig aan te doen omdat eerst de belastingdienst vorderingen uit heeft staan ter waarde van enkele tonnen. Medewerkers als Viola Holt, Edward Niessing en Hannelore Zwitserlood (deels Free Lancers) zijn ook al niet meer werkzaam voor de zender die vooral herhalingen uitzendt. RNN7 wil een doorstart maken met een kleine groep medewerkers en adverteerders zien vooralsnog liever dat hun advertenties gewoon worden uitgezonden. De belastingdienst nam weliswaar de zendapparatuur al in beslag maar RNN7 leende van een andere partij apparatuur om weer terug in de lucht te komen. En aangezien die apparatuur niet van RNN7 is kan de belastingdienst dáár geen beslag op leggen. Overigens is het bereik van RNN7 per 1 juli weer een stuk kleiner geworden en feitelijk op landelijk niveau verwaarloosbaar. Op de kabel van Rotterdam en enkele Rijnmond-gemeenten na is alleen nog het signaal van CanalDigitaal (basispakket en alleen de kijkers die 23,5 oost ontvangen) en KPN Interactive beschikbaar. Na Zeeland is nu namelijk ook Zuid-Holland-Zuid verstoken van de ontvangst en is de zender ook niet meer in Flevoland te ontvangen. UPC haalde RNN7 na negatieve adviezen van de programmaraden uit het aanbod. In Zuid-Holland-Zuid kwam op dezelfde analoge frequentie wel een andere zender met een '7' erin terug:  Kijkers in Zuid-Holland-Zuid die indertijd tijdens de 'zet RNN op 7 ' actie dit ook daadwerkelijk gedaan hebben kwamen op 1 juli net als vele anderen UPC abonnees voor een verrassing te staan nadat ze spontaan werden geconfronteerd met Christelijk geïnspireerde programma's van Family 7.


Teletekst blijft populair (22-5-2008)
Deze week werd bekend dat de aloude Teletekst nog razend populair is in Nederland. Onderzoek van Intomart naar het gebruik van de Teletekst diensten van SBS en RTL wees dit uit. Vooral jongeren weten opvallend genoeg teletekst goed te vinden. Daarnaast is NOS teletekst nog altijd het meest geliefd en dat blijkt uit het enorme gebruik van NOS Teletekst zoals die beschikbaar is via het internet. Vorig jaar raadpleegde nog 28% van de teletekst gebruikers het medium via tv maar ook via internet, in 2008 is dit gestegen naar 32%. Opmerkelijk is dat daarbij wel sprake is van een gedigitaliseerde versie maar in dezelfde opzet als de 'analoge teletekst'. Het medium teletekst zoals het ook nog erg geliefd is in onder meer België, Zwitserland, Duitsland en Italië, is echter wel verouderd. Zo wordt in diverse landen en via diverse netwerken (bijvoorbeeld door de BBC) al een digitale vorm van Teletekst gebruikt en is via digitale netwerken de aloude Ceefax niet meer te zien. In Nederland is zo'n digitale teletekst dienst nooit van de grond gekomen. Alleen RTL heeft via de kabel van UPC in het verleden interactieve teletekst gehad maar dit werd weer opgegeven. Toch doet zich het eerste probleem al voor want via de HDMI aansluiting van HDTV kan de gewone Teletekst niet worden doorgegeven.


Wit-Rusland verplicht registratie schotels (27-04-2008)
In Wit-Rusland is de overheid met meer nadruk controle gaan uitoefenen op hetgeen haar burgers ontvangen. Het land (Respoeblika Belaroes) dat in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie heeft 10 miljoen inwoners en als hoofdstad Minsk. Het grenst aan diverse EU-landen waaronder Polen. Het land is sterk afhankelijk van Russische steun en de media zijn door de overheid gecontroleerd. Ook meldde Amnesty International recent nog dat de regering vrijheid van meningsuiting aan banden blijft leggen. Dit geldt ook voor de vrijheid van nieuwsgaring want volgens 'BBC Monitoring'is er een grootscheepse campagne in gang tegen het gebruik van Satellietschotels.Vooral in de hoofdstad Minsk krijgen huiseigenaren per brief een oproep om hun satellietschotels te registeren of ze anders te verwijderen. Zo niet dan wacht hen een rechtszaak om hen hiertoe te verplichten. Het probleem met het installeren van schotels door huiseigenaren ligt in het feit dat er alleen een regulering bestaat die dit verbiedt en in Minsk geen enkele die de voorwaarden toestaat waaronder dit wel zou mogen. Oppositieleiders die voor meer vrijheid zijn stellen dat de overheid opzettelijk probeert de vrijheid van nieuwsgaring te beperken mede uit angst voor de komst van Belsat, een door Polen en Groot-Brittannië gesteund anti-communistisch satellietkanaal.


Schotelverbod in Londen (21-02-2008)
Schotelverboden zijn intussen een bekend verschijnsel in Nederland, maar ook Londen maakt er nu kennis mee. De maatregel heeft in de wijk veel ophef veroorzaakt. Een grote woningcorporatie in de wijk Luton, vlakbij een vliegveld gelegen en bekend als ‘allochtonenwijk’ , eist dat alle huurders de schotelantennes van hun flats verwijderen of juridische acties tegemoet kunnen zien. De deelgemeente Luton werkt samen met de woningcorporatie omdat zij de wijk mooier willen maken. De gebruikte argumenten zijn dat schotels strijdig zijn met de huurvoorwaarden en naast mogelijke schade een risico vormen voor veiligheid én gezondheid. In Engeland is schotelontvangst compleet ingeburgerd, want er zijn vele miljoenen kijkers voor Sky Digital. Dat pakket wordt ontvangen met een 'minidish' van bescheiden omvang. In Luton zijn echter ook veel grotere schotels te vinden van vooral Poolse kijkers. De woningcorporatie biedt als alternatief voor Sky Digital ook meteen een standaard kabelaansluiting aan van Virgin Media. Dit krijgt de huurder ‘bij de woning’, en kan worden uitgebreid met pluspakketten. Voor de allochtone kijkers biedt dit pakket echter weinig uitkomst en ook veel Sky Digital-kanalen ontbreken in het aanbod.





20-01-2009

« Terug
Algemene voorwaardeninfo@visserconcepts.nl